Pomelo tratamente si calitati terapeutice

Pomelo este apreciat drept o conservă naturală de fructe, conţinând mai multe vitamine (C, B1, B2), provitamina A, acid folic, acizi organici, proteine, minerale (calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu şi fier) decât alte fructe. Un sfert de pomelo (aproximativ 150g) sau sucul de la 2 fructe are 60 de calorii şi asigură necesarul zilnic de vitamina C.
Este util în prevenirea şi tratamentul diverselor boli prin efectul său antioxidant.
Prin conţinutul său bogat în vitamina C pomelo se recomandă în boli inflamatorii, în stări de stres, la fumători, iarna pentru profilaxia răcelilor. În cancer se recomandă consumul zilnic al unui fruct întreg sau sucul de la acesta.
Acidul folic este una din vitaminele importante în diviziunea şi multiplicarea celulară din primele luni de sarcină, astfel consumul de suc de pomelo este indicat pentru gravide.
Datorită conţinutului în potasiu, vitamina C, carotenoizi pomelo este o bună alternativa pentru înlocuirea pierderilor de minerale şi apă. Sucul amestecat cu apă, bicarbonat şi zahăr poate constitui o băutură rehidratantă în timpul competiilor sportive.
Prin acidul citric are efect diuretic şi este util în hiperuricemie, gută, litiază renală, hipertensiune arteriale şi alte boli asociate cu retenţia de lichide.
Are proprietăţi antiseptice pe tubul dugestiv şi pe căile urinare.
Stimulează apetitul şi favorizează producţia de bilă.
Prin conţinutulş în fibre solubilă favorizează tranziutul intestinal şi combate constipaţia.
Scade colesterolul şi trigliceridele contribuind astfel la reducerea riscului cardiovascular şi cerebrovascular.
Este util în anemia feriprivă ca tratament adjuvant prin conţinutul de vitamina C care creşte absorbţia fierului.
Nu se recomandă în boli renale, gastrite, diaree şi alte tulburări gastrointestinale.
În prezent se cunosc câteva principii active sensibile la sucul de pomelo: cafeina, antihistaminicele, eritromicina, unele medicamente ce scad colesterolul, unele antifungice, benzodiazepinele, ciclosporina şi unele medicamente hipotensoare cărora le creşte concentratia în sânge.
Dacă sunteţi un consumator obişnuit de pomelo sau suc de pomelo trebuie să consultaţi un medic în cazul în care vă aflaţi sub tratament medicamentos concomitent sau ca precauţie generală nu se recomandă sucul cu 2 ore înainte sau 5 ore după ce luaţi medicamentul.

Pomelo se cultiva in Taiwan, India, Malaesia, Indonesia, Noua Guinee, dar si in zonele mai calde din America.

 

 

Pulpa fructului este galbena cu variatii de roz si rosu, are gustul ca un grapefruit dulce. Este cel mai mare fruct dintre citrice,  ajungand uneori pana la dimensiunile unui pepene urias.

 

 

Coaja galben-verzuie este moale si groasa si poate fi folosita la prepararea marmeladei. In China coaja este folosita si la prajituri. In Vietnam florile sunt folosite pentru prepararea parfumurilor. In general se consuma fructul pur si simplu.

 

 

 

Pomelo este bogat in vitamina C.  Contine luteina, betacaroten, potasiu, fier, magneziu si calciu. Sa nu uitam vitaminele  B1, B2, B3, B5 si B9.

 

 

Coaja poate fi  folosita pentru tratarea ranilor pielii.

 

Pomelo poate fi consumat pentru  pentru prevenirea si tratarea racelilor si gripelor. Stimuleaza sistemul imunitar. Ajuta in diverse boli printre care cancerul, bolile aparatului circulator, varicele, hemoroizii, durerile de articulatii.

 

Pomelo are proprietati diuretice ajutand la tratarea obezitatii. Are doar 42 calorii la 100g pulpa. Este un stimulator digestiv ideal. Multi sustin efectele sale impotriva stresului.

 

 

Se inmulteste rapid prin seminte si are nevoie de 4 ani pentru a face fructe. Planta obtinuta este deosebit de decorativa si in casa.

10 thoughts on “Pomelo tratamente si calitati terapeutice”

  1. [..zice: ] Sawatdee krab! Thank you for the wonderfull explanation – Yesterday I bought a pomelo(it’s much more yellowerthen this one) in the supermarket for the first time in my life, and I didn’t know what to start with it :) But now I can enjoy this intersting fruit… Khob kun!

    Regards from Macedonia(Europe)

  2. extrem de interesant….vreau sa tiu mai multe despre intrebuintarea lui ca aliment….combinatii,feluri de mancare mai speciale…multumesc

  3. va rog da-mi sugestii, mama mea are mezoteliom pleural drept ,da cancer la pleura,va rog vreau un tratament ,macar o idee sa o pot ajuta va rog din tot sufletul daca aveti o solutie ,va rog ajutati-ma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *